Spørgsmål og svar

Jeg har brug for jeres hjælp forud for en aktion

I god tid før aktionen er den allerebedste tid at kontakte os i, og chancen for at vi har kapaciteten til at hjælpe er på sit højeste. Så har vi nemlig god tid til at researche eventuelle konsekvenser og planlægge en strategi til dagen.

Jeg har brug for jeres hjælp efter en aktion

Hvis vi ikke selv er til stede under aktionen, skal vi bruge navne og kontaktoplysninger på alle sigtede og en grundig beskrivelse af aktionen.

Hvis vi var til stede under aktionen, eller du ved vi arbejder med sagen, men du er i tvivl om vi ved at du også blev sigtet/frihedsberøvet, så SKRIV! Du bliver nødt til personligt at fortælle os enten fysisk eller via mail/signal at du gerne vil have vores hjælp og hvordan vi kontakter dig, så snart som muligt efter aktionen.

Hvis du glemmer det vil vi selvfølgelig gerne hjælpe, men det gør vores arbejde en hel del sværere hvis du venter.

Jeg har modtaget en bøde, hvad gør jeg?

Når du modtager en bøde har du 30 dage til at reagere, ellers mister du retten til at føre sagen i retten selv eller med en advokat. Kontakt os ASAP hvis du har spørgsmål til hvad du skal gøre. Hvis man hverken betaler sin bøde eller beder om et retsmøde inden deadline bliver bøden sendt til byretten der kan dømme dig uden yderligere varsel og du kan ikke anke dommen.

Som oftest anbefaler vi at man beder om at få bøden indbragt for retten, for at udfordre statens repression og insistere på at climate-/racial-/social justice aktivisme ikke er en forbrydelse! Hvis du fortryder kan du altid betale bøden, men hvis du betaler bøden kan du ikke gøre beslutningen om.

Her er vores guide til hvad man gør men sin bøde

Hvordan opstod Ulydig Retshjælp?

Gruppen opstod som en arbejdsgruppe under Extinction Rebellion. Vores oprindelige målsætning var at yde juridisk support for aktionsugen "Vendepunktet" i foråret 2022. Efter aktionsugen valgte vi at fortsætte vores arbejde, samt udvide formålet til også at hjælpe andre organisationer og bevægelser.

Hvordan adskiller I jer fra RUSK?

RUSK er en frivillig forening drevet af jurister og jura-studerende som giver gratis retshjælp på Nørrebro. Vi sætter meget pris på RUSK og har selv anvendt dem flere gange.

I modsætning til RUSK er vi ikke jurister og vi fokuserer kun på aktivister. Vores målsætning er at holde en tæt kontakt gennem hele processen fra før aktionen til sagen er afsluttet, inklusiv at finde en advokat.

Hvordan adskiller I jer fra ABC?

Anarchist Black Cross København er en rettighedsgruppe for folk, der oplever problemer med politi og fængsel i forbindelse med politisk arbejde. Vi vil meget gerne anbefale at man tager et kig på deres hjemmeside da den indeholder en masse gode resourcer.

Vi har tidligere samarbejdet en smule med ABC og selvom vi udspringer af forskellige miljøer er der en smule overlap, og vi sørger så godt vi kan for at der ikke sker dobbeltarbejde.

Hvad er jeres relation til Bødebanken?

Bødebankens formål er at støtte politisk engagement og aktivisme på den udenomparlamentariske venstrefløj, ved at skabe en platform for, at vi kollektivt kan hæfte for retslige konsekvenser i forbindelse med politisk arbejde.

Vi anbefaler alle aktivister at melde sig ind i Bødebanken, for solidarisk at hjælpe til med at dække bøder/sagsomkostninger.

Har I en juridisk baggrund?

Vi er hverken jurister eller jurastuderende. Vores viden kommer fra direkte erfaring med civil ulydighed, overlevering af erfaring og samtaler med advokater og RUSK.

Koster det penge?

Vi er drevet 100% af frivillige kræfter og tilbyder alt vores arbejde gratis. Til gengæld er det sådan at nogle i straffesager hvor man SKAL have en advokat, kan retten vælge at man skal betale sagens omkostninger hvis man taber. Det vil ca. være 5.000-10.000 kr. pr. person og Bødebanken kan dække det hvis man er medlem. Ellers arbejder vi på at kunne dække beløber for personer der ved en fejl ikke er medlem af bødebanken. Ingen skal stå alene!

Hvordan kan jeg hjælpe jer?

Man kan blive aktiv og blive en del af gruppen og det frivillige arbejde. Ellers kan man donere til os. Vi bruger pengene til små omkostninger ved hjemmesiden og store omkostninger ved bøder og sagsomkostninger for personer der ikke er medlem er bødebanken, og hvis bødebanken ikke kan dække det.

Hvordan behandler I mine data?

Vi opbevarer oplysninger i vores krypterede drev i dokumenter låst med adgangskode. Desuden bruger vi kun krypteret mail.

Hvem har I hjulpet før?

Vi har hjulpet Extinction Rebellion, Animal Rebellion, Den Grønne Ungdomsbevægelse, Fæld Klimafælden og BZ'ernes Boligforening.